Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu hyvä, sinilevää esiintyy edelleen paikoin

17.08.2022

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 10. - 11.8.2022 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli- bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit.

Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset yhtä rantaa lukuun ottamatta. Isojärven Onkimaan uimarannalta otetussa näytteessä todettiin raja-arvon ylittävä määrä suolistoperäisiä enterokokkeja ja tästä johtuen kyseiseltä rannalta haettiin määräysten mukainen uusintanäyte 15.8.2022. Isojärven Onkimaan uimarannan uusintanäytteen mikrobiologinen laatu täytti laatuvaatimukset.

Sinilevää todettiin näytteenottohetkellä vähän Järvenpäässä Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannoilla (Tuusulanjärvi), Tuusulassa Rusutjärven uimarannalla, Nurmijärvellä Tiiran uimarannalla (Valkjärvi) sekä Mäntsälässä Sälinkään uimarannalla (Kilpijärvi). Runsaasti sinilevää oli Onkimaan uimarannalla (Isojärvi). Uimarantavesien lämpötilat vaihtelivat näytteenottohetkellä 18,5 °C - 21,8 °C välillä.

 

Uimavesinäytteet otettiin seuraavilta rannoilta:

 

Järvenpää: Tuusulanjärvi - Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannat

Tuusula: Häklin ja Urheilupuiston lammet, Jokelan pohjavesilampi, Keravanjoki - Kellokosken joenranta ja Rusutjärvi - Hiekkarannankujan ranta

Mäntsälä: Keravanjärvi - Mäntsälän kunnan uimaranta ja Järvenpään seurakunnan ranta, Sahajärvi - virkistysalueen ja Hautjärven rannat, Hunttijärvi - Saaren ja Levannon rannat, Mustijoki - Nummisten joenranta, Kilpijärvi - Sälinkään ranta ja Isojärvi - Onkimaan ranta

Nurmijärvi: Sääksjärvi - Röykän ja Sääksin rannat, Valkjärvi - Tiiran ja Lähtelän rannat, Herustenjärvi - Herusen ranta ja Vaaksinjärvi - Vaaksin ranta

 

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi löytyy uimarantojen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

 

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Ari Antila puh. 040 314 2254, ari.antila(a)tuusula.fi

 

Takaisin