Sisäilma

Sisäilmaan vaikuttavat monet tekijät. Näitä ovat muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaalit, kynttilänpoltto, ruoanlaitto, maaperä, pesuaineet, kosmetiikka, elintarvikkeet, tupakointi ja puunpoltto. Sisäilman laadun kannalta on tärkeää, että ilmanvaihto toimii suunnitellusti. Taloissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, tulee ilmanvaihtokone puhdistaa ja vaihtaa suodattimet säännöllisesti. Säännöllinen siivous on myös tärkeää hyvän sisäilman takaamiseksi.

Terveen sisäilman tunnistaa siitä, että asuntoon tultaessa haju on raikas. Mikäli asunto siivouksen ja ilmanvaihtokoneen huollon jälkeen tuntuu edelleen tunkkaiselta, on syytä selvittää tarkemmin mahdollista ongelman aiheuttajaa.

Jos epäilet asuntosi kosteusvaurion tai muun tekijän aiheuttamaa sisäilmaongelmaa, ota ensimmäiseksi yhteys talo- tai kiinteistöyhtiön edustajaan eli useimmiten isännöitsijään. Vuokralainen ottaa yhteyden vuokranantajaansa. Pienkiinteistön omistaja voi kääntyä suoraan asiantuntijan puoleen.

Asiantuntijan tulisi olla rakennusteknisen koulutuksen omaava ja mielellään rakennusten kosteustekniseen toimintaan perehtynyt ammattilainen tai esim. rakennusterveysasiantuntija (lista sertifioiduista rakennusterveysasiantuntijoista löytyy Eurofin Expert Servicen sivuilta).

Terveydensuojeluviranomainen antaa tarvittaessa neuvoa asiassa. Mikäli asian selvitys ei etene, voi terveydensuojeluviranomainen tehdä asuntoon tarkastuksen. Mikäli tarkastuksella havaitaan ongelma, voi terveydensuojeluviranomainen velvoittaa asiasta vastaavaa ryhtymään toimenpiteisiin.