Halosenniemi

Halosenniemi on Tuusulan vanhin luonnonsuojelualue, joka perustettiin jo vuonna 1966. Luonnonsuojelualueeksi kohde on varsin pieni, sen pinta-ala on vain 1,3 hehtaaria. Kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kallioniemi, jossa sijaitsee taidemaalari Pekka Halosen taiteilijakoti, joka toimii nykyisin museona. Alueen keskiosaan sijoittuva kallioalue ja sen rinnemetsät ovat alueen luonnontilaisin osa, johon on vuosien saatossa kertynyt huomattava määrä lahopuustoa.  

Kallioalueelta on tavattu mm. mäkitervakkoa, isomaksa- ja keltamaksaruohoa sekä kalliokieloa. Kohteen eteläosassa on puutarha, jossa on vanhoja hedelmäpuita ja viljeltyjä kulttuuri- ja hyötykasveja. Keväisin puutarhan nurmikko kasvaa valtoimenaan idänsinililjaa ja pikkukäenrieskaa, myös entisajan perennoja, varjoliljaa ja sarviorvokkia. Puutarhan koillisosaan sijoittuu kaunis haavikko, joka on keväisin täynnä valkovuokkoja.

Kallioniemen rannoilla kasvaa hienoja vanhoja tervaleppiä. Vanhojen puiden koloissa pesii mm. kottaraisia. Kohteella kulkeminen tapahtuu polkuverkostoa pitkin eikä siltä tule poiketa. Kalliolaki ja rinnemetsät on kokonaan rauhoitettu kulkemiselta. Paikoitellen pohjoisrannan kallio on kärsinyt kulutuksesta. Kallioniemeltä voi keväisin ja syksyisin tarkkailla muuttolintuja. Varhain kevättalvella Halosenniemen edustalla olevan hapetinlaitteen aikaansaamaan sulaan kerääntyy varhaisempia muuttajia, kuten telkkiä, sotkia ja haapanoita.

Halosenniemi sijoittuu Tuusulan keskiosaan Tuusulanjärven itärannalle. Kohteen saavuttaa kääntymällä Rantatieltä Halosenniementielle. Alueella on  autoille varattu parkkipaikka.

3 tiedostoa
Uusin 13.6.2022
4 tiedostoa
Uusin 13.6.2022