Kurtturuusu (Rosa rugosa)

Kurtturuusun alkuperäinen levinneisyysalue on Itä-Aasiassa Tyynen valtameren äärellä, jossa se kasvaa hiekkaisilla ja soraisilla merenrannoilla. Suomeen laji on levinnyt koristekasvina erilaisissa istutuksissa sekä teiden pientareilla, joista se on karannut erityisesti merenrantojen ympäristöön uhaten siellä alkuperäislajistoa.

Laji on tehokas leviämään, sillä se lisääntyy sekä juurakon palasista, että siemenistä. Kurtturuusu leviää uusille kasvupaikoille pääasiassa lintujen syysmuuton mukana. Tämän lisäksi sekä kiulukat että siemenet kelluvat vedessä ja voivat siten ajelehtia veden mukana uusille paikoille.

Ladattava infotaulu kurtturuususta

Video: Kurtturuusu ja sen torjunta (RannikkoLife)

Video: Kurtturuusu Hangossa (WWF)

Kurtturuusun tunnistuskaavio (Yle)

Tuntomerkit

  • Pensas, jossa tiheät kasvustot
  • Oksat hyvin piikikkäät
  • Paksut ja ryppyiset, alapuolelta tiheäkarvaiset lehdet
  • Kukintojen väritys vaihtelee aniliininpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen, terälehtiä on yleensä viisi
  • Kiulukat (marjat) ovat punaisia ja muodoltaan keskeltä hieman litistyneitä

Kurtturuusu pixabayKurtturuusu IngerWeidema 2 valmis


KURTTURUUSUN TORJUNTA

Pienet esiintymät:
Pienimmät, yksittäiset yksilöt on mahdollista kiskoa maasta ylös käsin. Hieman suurempien esiintymien torjunnassa on suosittua näivettäminen, jossa pensas leikataan ensin alas, jonka jälkeen kaikki pensaan uudet versot katkaistaan tai revitään irti. Versot kannattaa käydä katkomassa kasvukauden aikana kolme kertaa. Hiljalleen 3-4 vuodessa pensas näivettyy hengiltä ja juurakot kuolevat.

Suuret esiintymät:

Laajalle levinneiden kurtturuusukasvustojen hävittäminen kannattaa tehdä koneellisesti traktorin avulla. Koneellisen poistamisen jälkeen tulee muistaa jälkihoito ja seuranta, sillä juurakon kappaleita jää aina maahan.

Kurtturuusua sisältävän kasvijätteen ja maa-aineksen hävittämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Juurakot ja sen palat tulee seuloa ensin pois maa-aineksen seasta. Kiulukoita tai siemeniä ei tulisi laittaa kotikompostiin, sillä ne eivät todennäköisesti tuhoudu. Kurtturuusun kasvijätettä on mahdollista hävittää pieniä määriä polttokelpoisen sekajätteen mukana. Suurien määrien kohdalla kasvijäte toimitetaan jätteiden vastaanottopisteeseen polttojätteenä.


Lisätietoa vieraslajijätteen hävittämisestä: Ohjeita vieraslajien vastaanottoon - Kiertokapula