Keski-Uudenmaan luontokohteita

Näillä sivuilla esitellään keskiuusmaalaisia luontokohteita ja luonnonmuistomerkkejä ympäristökeskuksen toiminta-alueella (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula). Moni kohteista on suojelukohteita, mutta mukana on myös muita mielenkiintoisia luonto- ja retkikohteita. Etenkin suojelukohteet ovat monesti luonnontilaisia metsäalueita, joilla esiintyy runsaasti lahopuuta ja tuulenkaatoja, ja liikkuminen voi olla paikoin hankalaa.

Keski-Uudellamaalla on paljon hienoja kohteita. Sivustolla kuvatut luontokohteet eivät ole kattava otos alueen mielenkiintoisista retkikohteista, vaan niistä on poimittu esittelyyn vain osa. 

Kunnioita ja arvosta luontoa aina siellä liikkuessasi. Ympäristökeskus toivottaa hienoja ja arvokkaita luontokokemuksia Keski-Uudenmaan alueella!

Klikkaamalla karttakohdetta saat lisätietoa.

Järjestöjen luontotoimintaa

Uudenmaan virkistysalueyhdistys ylläpitää ja kehittää monipuolista virkistysalueverkostoa rentoutumiseen ja harrastamiseen luonnon helmassa. Yhdistyksen virkistysalueita Keski-Uudellamaalla ovat Tuusulan Sarvikallio ja Mäntsälän Keravanjärvi.

Tietoa linturetkikohteista ja -retkistä löytyy Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:n verkkosivuilta.

Paikalliset ympäristöyhdistykset järjestävät ohjattuja retkiä luontoon. Lisätietoa retkistä ja muusta toiminnasta löytyy yhdistysten verkkosivuilta:

Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry edistää vesiensuojelua ja virkistyskäyttöä toimialueellaan Riihimäeltä Helsinkiin ja Espoosta Sipoon rajalle. Vantaanjoki ja Keravanjoki tarjoavat monipuolisesti mm.melonta-, kalastus- ja muista virkistysmahdollisuuksia.

Luontokohteiden kuvat: Mia Honkanen