Nurmijärven Sääksjärven roskaantumista selvitettiin – Sääksin uimaranta puhtain

13.09.2019

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus selvitti Nurmijärven Sääksjärven roskaantumista rannalla ja järven pohjassa kuudessa eri kohteessa. Varsinaisia roskakeskittymiä järvestä ei löydetty. Vähiten roskia löytyi Sääksin uimarannalta ja eniten Röykän uimapaikalta.

Roskien kartoitus tehtiin osin rannalla ja osin järven pohjalla sukeltamalla. Työn toteutti Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Mikko Mahlamäki.
- Sääksjärvi valittiin kohteeksi, koska se soveltuu erinomaisesti sukeltamiseen, sillä kasvukaudella näkyvyys on keskimäärin viiden metrin luokkaa. Kirkasvetinen järvi myös houkuttelee järvelle käyttäjiä. Halusimme selvittää, onko virkistyskäyttö aiheuttanut järven roskaantumista. Lisäksi Sääksjärvi on erityisesti suojeltava vesistö, ja alue kuuluu EU:n Natura 2000 –verkostoon, Mahlamäki erittelee syitä Sääksjärven valinnalle.

Selvitykseen valittiin kohteita, joiden käyttöaste eroaa toisistaan. Jokaisesta kohteesta kartoitettiin 50 metriä rantaa sekä yhtä pitkä matka järvenpohjaa 20 metrin ja 40 metrin päästä rantaviivasta. Yhteensä rantaa ja pohjaa kartoitettiin siis 900 metriä. Järven pohjaa päästiin tarkastelemaan jopa 4 metrin syvyydessä, sillä erityisesti järven etelärannalla järvi syvenee nopeasti. Kartoitetut rannat olivat observatorion ranta, pohjoisrannan leirikeskuksen ranta, Säippäsaaren ranta, Haukilammen edustan ranta, Röykän uimapaikka sekä Sääksin uimaranta.

 - Yhteensä roskia löytyi 121 kappaletta. Hieman huolestuttavaa on, että kaikilla kartoitetuilla linjoilla oli roskia. Roskamäärät kuitenkin vähenivät rannasta ulospäin siirryttäessä, ja varsinaisia vedenalaisen roskan keskittymiä ei löydetty. Yli puolet (57 %) löytyneistä roskista oli muovia. Iso osa löydetyistä roskista liittyi ruoka- ja juomapakkauksiin, esimerkiksi kalastukseen liittyvien roskien osuus oli pieni, valottaa Mahlamäki tuloksia.

- Kummallakin kunnan uimarannalla on riittävästi roska-astioita. Sääksin ranta pysyy Röykän rantaa siistimpänä, koska se siivotaan koneellisesti lähes päivittäin ja alkukesästä paikallinen sukellusseura siivoaa vedenalaiset osat. Teemme Sääksin rannalla enemmän kuin pelkän minimivaatimustason, koske kyseessä on erittäin suosittu virkistyskohde, kertoo liikuntapaikkapäällikkö Ville Ruokoja Nurmijärven kunnasta.

- Parhaiten järven roskaantumiseen voidaan vaikuttaa rannalla tehtävillä toimilla. Tarvitaan toimiva jätehuolto, mutta myös vastuuta omista roskista. Kannustan myös viemään vaikka vain yhden toisen jättämän roskan astiaan, niin niitä päätyy vähemmän järveen, sanoo ympäristösuunnittelija Anu Tyni ympäristökeskuksesta.

Lisätietoa asiasta antavat:

- selvityksen tekijä Mikko Mahlamäki, puh. 044 5769867, sähköposti etunimi.sukunimi@netti.fi
- ympäristösuunnittelija Anu Tyni Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, puh. 040 3144 728, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Roskakartoitus Sääksjärvessä ja sen rantaviivalla. Mikko Mahlamäki, Hämeen ammattikorkeakoulun opinnäytetyö 2019. 

Takaisin