Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto 2024 Sälinkään kylätoimintaryhmälle

06.06.2024

Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto 2024 myönnetään tänään torstaina 6.6. Sälinkään kylätoimintaryhmälle Mäntsälästä monipuolisesta ja vaikuttavasta talkootyöstä erityisesti Kilpijärven hyväksi. Jo yhdeksättä kertaa jaettavan palkinnon tarkoituksena on nostaa esille ympäristötekoja Keski-Uudellamaalla ja kannustaa eri tahoja toimimaan esimerkillisesti ja ansiokkaasti ympäristön hyväksi. Tänä vuonna kilpailun teemana oli talkoo- ja yhteisötoiminta.

Talkootyö tuo ihmiset yhteen suojelemaan omaa lähiympäristöä

Talkoilla ja yhdessä tekemisellä on ympäristön- ja luonnonsuojelutyössä pitkät perinteet. Talkootyö on tärkeä ja hieno tapa huolehtia omasta lähiympäristöstä ja luonnosta, ja samalla se tarjoaa osallistujille mahdollisuuden oppia uutta ja saada iloa yhdessä tekemisestä. Talkoissa syntyykin usein voimakas yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden tunne, kun kaikki toimivat yhdessä saman tavoitteen saavuttamiseksi.

- Tämän vuoden teemalla halusimme löytää toimijoita, jotka ovat yhdessä tehneet erilaisia luonnon- tai vesienhoitotöitä, vieraslajitorjuntaa tai järjestäneet ympäristönsuojelua hyödyttäviä tapahtumia tai tempauksia. Talkootoiminnan merkitys luonnon- ja ympäristönsuojelutyössä on todella keskeinen, kertoo Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan puheenjohtaja Merja Laitinen.

Toive Kilpijärven tilan kohentumisesta on Sälinkäällä kylän yhteinen

Ympäristöpalkinnon 2024 voittaja Sälinkään kylätoimintaryhmä Mäntsälästä on toiminut kylän oman järven, Kilpijärven, hyväksi jo yli 20 vuoden ajan. Järven ekologinen tila on luokitukseltaan huono, ja paikallinen työ ja ihmisten sitoutuminen on tärkeää, jotta Kilpijärven tilaa saadaan parannettua. Toimintaryhmän panostus järven kunnostamiseen on ollut huomattava. He ovat muun muassa järjestäneet useana syksynä hoitokalastuksia, joissa Kilpijärvestä on poistettu jo kymmeniätuhansia kiloja järven rehevyyttä ylläpitävää särkikalastoa. Lisäksi kylätoimintaryhmä on pyrkinyt parantamaan järven tilaa pitkäaikaisesti esimerkiksi vesikasvien niitolla, järven hapetuksella, uppopuupuhdistamoilla ja laskeutusaltailla. Talkootyötuntien määrä on ollut korkea, ja toiminnassa on myös mahdollistettu talkoohengessä erilaisten koneiden ja välineiden käyttöä. 

Kilpijärven kunnostuksen lisäksi Sälinkään kylätoimintaryhmä on muutenkin aktiivinen yhteisö, joka järjestää kylällä monipuolista toimintaa oman lähiympäristön hyväksi. Ryhmä on kunnostanut uimarantaa, rakentanut laavun, lintutornin ja laitureita sekä perustanut auringonkukkapellon. Lisäksi joka vuosi hankitaan kyläkeskukseen yhteinen joulukuusi ja kukkapata. Toimintaan on osallistettu kyläläisiä ja lapsia myös luontopäivien merkeissä, millä on pyritty lisäämään ihmisten ympäristötietoisuutta ja oman lähiympäristön tuntemusta. 

- Ympäristön ja luonnon hyvinvointi luo yhteisöllisyyttä ja viihtyisyyttä kylälle. Kylätoimintaryhmä haluaa ottaa vastuuta kyläyhteisön viihtyisyydestä ja hyvinvoinnista, puhutaan myös kylän vetovoimasta, kertoo Sälinkään kylätoimintaryhmän vetäjä Tapio Havula talkootyön merkityksellisyydestä. - Tiedottaminen toimenpiteistä ja suunnitelmista on ollut aktiivista ja se on tyytyväisyydellä otettu vastaan. Koko kyläyhteisö on sitoutunut talkoisiin ja osallistuu aktiivisesti toimintaan.  

Kunniamaininta Siippoon Maa- ja kotitalousnaisille

Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 2014 alkaen. Voittaja julkistetaan perinteisesti kesäkuussa maailman ympäristöpäivän 5.6. tienoilla. Päätökset palkinnon voittajista tekee Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ympäristökeskuksen ohjausryhmän ehdotuksen pohjalta.

- Tänä vuonna saimme kymmenen hyvää palkintoehdokasta, ja voittaja valinta oli haastavaa. Ehdokkaiden määrä ja monipuoliset talkootyöt ympäristön hyväksi olivat ilahduttavia. On upeaa huomata, että Keski-Uudenmaan alueella on innokkaita ja aktiivisia ihmisiä ja yhteisöjä, jotka pyrkivät teoillaan ja toiminnallaan monipuolisesti edistämään ympäristönsuojelua monin eri tavoin, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojelupäällikkö Tapio Reijonen kertoo.

Voittajan palkitsemisen lisäksi myönnetään kunniamaininta Siippoon Maa- ja kotitalousnaisille pitkäjänteisestä roskienkeruutoiminnasta oman lähiympäristön hyväksi Tuusulassa. Ryhmä on järjestänyt yhdessä jo lähes 25 vuoden ajan jokakeväiset siivoustalkoot, joissa yhdessä kerätään pois roskat lähialueilta ja nautitaan talkoiden päätteeksi talkookahvit.

 

Lisätietoja:

Ympäristöpalkinto: Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöpäällikkö Tapio Reijonen, 040 314 4727, ja ympäristösuunnittelija Hanna Keinänen, 040 314 4728, sähköpostit etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Sälinkään kylätoimintaryhmä: Tapio Havula, 040 554 5066

 

20240606 111158

Kuva: Sälinkään kylätoimintaryhmä ja Siippoon Maa- ja kotitalousnaiset ympäristöpalkintotilaisuudessa Sälinkään kartanolla 6.6.2024.

 

IMG 6162

Kuva: Sälinkään kylätoimintaryhmän hoitokalastustalkoot syksyllä 2023

 

Torpparihulinat 2019 puintia

Kuva: Sälinkään kylätoimintaryhmän puintitalkoot.

Takaisin