Rottahavaintojen määrä kasvussa Keski-Uudellamaalla - torjuntaan tarvitaan kaikkien osallistumista

17.05.2024

Kevään mittaan rottahavaintojen määrä on ollut kasvussa. Rottahavaintoja on tehty koko Keski-Uudenmaan alueella. Jotta rottapopulaatiot pysyisivät hallinnassa ja haitat mahdollisimman pieninä, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus pyytää kiinteistönomistajia kiinnittämään huomiota haittaeläinten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan.

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia omalta osaltaan haittaeläinten torjunnasta, jossa pääpaino on ennalta ehkäisevissä toimenpiteissä. Rottien torjunnassa tärkeintä on ravinnonsaannin ja suojapaikkojen poistaminen. Ravinnonsaantiin voidaan vaikuttaa muun muassa hyvin hoidetulla jätehuollolla. Kiinteistöjen seka- ja biojäteastioiden sekä kompostorien tulee olla asianmukaisesti suljettuja, jotta rotat eivät pääse niihin. Jäteastioiden kunto on suositeltavaa varmistaa säännöllisesti. On hyvä tarkistaa, että isompien roska-astioiden pohjassa olevat tulpat ovat paikoillaan. Rotat hakeutuvat mielellään myös lintujen ruokintapaikoille ja lemmikkieläinten ruoka-astioille helpon ravinnon houkuttelemina. Satokauden aikana rottia houkuttelevat maahan pudonneet hedelmät ja marjat. Rotat käyttävät suojapaikkoinaan muun muassa lehtikomposteja, risukasoja ja pusikoita. Myös ulkorakennukset kelpaavat niille suojapaikoiksi. Piha-alueet tulisi siistiä risu- ja lehtikasoista, ja lisäksi on tärkeää tarkistaa kompostorit, ja varmistaa, ettei rotilla ole pääsyä ulkorakennuksiin.

Mikäli ennalta ehkäisevät toimenpiteet eivät riitä rottaongelman poistamiseksi, on suositeltavaa kääntyä tuholaistorjujan puoleen. Tuholaistorjunnasta on eniten hyötyä silloin, kun torjuntaa tehdään samanaikaisesti laajemmalla alueella. Suositeltavaa olisi, että naapurustossa ryhdyttäisiin toimiin yhteistuumin.

– Jos havaitsette kiinteistöllänne rottia, kehotamme ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin rottien hävittämiseksi. Vaikka ette olisikaan vielä havainneet rottia, on suositeltavaa tehdä ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä. Näin estetään rottien leviäminen uusille alueille ja ongelma saadaan poistettua, toteaa terveystarkastaja Lotta Muje Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Rottahavainnot voi ilmoittaa osoitteeseen ymparistokeskus@tuusula.fi.

Lisätietoa antaa terveystarkastaja Lotta Muje, puh. 040 314 4732, sähköposti lotta.muje@tuusula.fi.

 

Takaisin