Astetta alemmas - energiaa säästäen kohti talvea

07.10.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt merkittävästi energian saatavuutta Euroopassa ja nostanut sen hintoja. Energian saatavuuden turvaamiseksi ja sen hinnan kohoamisen hillitsemiseksi on erittäin tarpeellista alkaa säästää energiaa välittömästi.

Motiva, energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sekä valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät valtakunnallisella energiansäästöviikolla, maanantaina 10.10. Astetta alemmas -energiansäästökampanjan. Kampanjan tarkoituksena on turvata energian saatavuus ensi talvena ja estää sen hinnannousu kohtuuttomasti.

Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia säästämään energiaa. Tavoitteena on saavuttaa merkittävää energiansäästöä. Organisaatiot ja yhteisöt haastetaan tekemään omat energiatekonsa ja myös valtio on mukana energiansäästössä.

Vinkkejä huoneistojen energiansäästöön:

  • sisälämpötilan alentaminen 20 - 21 asteeseen: lämpötilan lasku yhdellä asteella säästää 5 % energiaa
  • valojen ja sähkölaitteiden sammuttaminen, kun niitä ei tarvita
  • käydään suihkussa ripeästi, ei juoksuteta vettä hanoista tarpeettomasti eikä pestä ruokailuvälineitä juoksevalla vedellä
  • vuotojen korjaaminen vuotavista vesikalusteista (hanat, wc-istuimet)
  • pesukoneiden käyttö täysinäisinä
  • kylmälaitteiden sulatus ennen runsasta jäänmuodostusta ja pölyn poistaminen laitteiden takaosasta
  • ovi- ja ikkunatiivisteiden tarkistaminen ja tarvittaessa tiivisteiden uusiminen
  • huonekalujen ja muiden esteiden, kuten pitkien verhojen poistaminen lämpöpattereiden edestä.

Sähkön säästämisellä erityisesti sen huippukulutuksen aikana eli arkiaamuina ja -iltapäivinä vähennetään sähkön hinnannousua ja riskiä sähkön loppumisesta.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus toteuttaa osaltaan huoneistojen energiansäästötoimenpiteitä sekä opastaa ja kannustaa energiansäästöön Keski-Uudenmaan kuntien ekotukikiinteistöissä. Energiansäästötoimenpiteitä toteutettaessa tulee varmistaa, että huoneistoissa säilyy riittävä ilmanvaihto.

Kotitalouksille energianeuvontaa Uudenmaan alueella antaa Ramboll Alueellinen energianeuvonta. Pientalojen rakentajille ja remontoijille löytyy energianeuvontaa osoitteesta www.energiatehokaskoti.fi.

Astetta alemmas

Takaisin