Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto 2022 Osuuskunta Tuusulan Oma Maalle

03.06.2022

Osuuskunta Tuusulan Oma Maa saa 3.6. Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon monipuolisesta toiminnasta luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi maataloustoiminnassa. Jo kahdeksatta kertaa jaettavan palkinnon tarkoituksena on nostaa esille ympäristötekoja Keski-Uudellamaalla ja kannustaa eri tahoja ympäristön kannalta esimerkilliseen ja ansiokkaaseen toimintaan. Tänä vuonna kilpailun teemana oli luonnon monimuotoisuus.

Luontokato uhkaa myös ruokaturvaa

Luonnon monimuotoisuus on elämän perusedellytys. Elinympäristöjä ja lajeja kuitenkin häviää kiihtyvällä tahdilla, ja Suomessakin joka toinen luontotyyppi on uhanalainen. Perinneympäristöt, kuten metsälaitumet, hakamaat, niityt ja kedot, ovat vähentyneet dramaattisesti perinteisten maanviljelymenetelmien katoamisen myötä. Elinympäristöjen hävitessä niissä viihtyvät lajit joutuvat ahtaalle, ja ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Luontokato on uhka muun lajiston lisäksi myös ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Ruoantuotantomme perustuu lajien välisiin monimutkaisiin vuorovaikutussuhteisiin ja toimivien ekosysteemien tarjoamiin palveluihin, kuten ravinteiden kierrätykseen ja pölytykseen.

- Ympäristöpalkinnon voittajavalinnoilla haluttiin tänä vuonna nostaa esiin hyviä esimerkkejä maatalouden mahdollisuuksista säilyttää ja lisätä luonnon monimuotoisuutta niin maan pinnalla kuin maaperässäkin, kertoo ympäristönsuojelupäällikkö Tapio Reijonen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Kumppanuusmaatalous keinona kohti kestävämpää ruokajärjestelmää

Osuuskunta Tuusulan Oma Maan luomutiloilla tuotetaan monipuolisesti erilaisia paikallisiin olosuhteisiin sopivia viljelykasveja, mikä luo vaihtelevia elinympäristöjä ja lisääntymispaikkoja monille kasvi-, hyönteis- ja eläinlajeille sekä lisää pölyttäjien määrää. Monimuotoinen kasvintuotanto ja ympäristöystävälliset tuotantomenetelmät parantavat maaperän eliöyhteisöjen monimuotoisuutta ja menestymistä, ja siten maan viljavuutta ja rakennetta. Hyvinvoiva maaperä on myös suuri hiilen varasto ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä. Monipuolinen viljelysuunnitelma ja -kierto lisäävät myös viljelmien puskurointikykyä muutoksille, sillä eri lajit eroavat toisistaan siinä, miten ne reagoivat esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviin sään vaihteluihin, kasvitauteihin ja tuholaisiin.

Oma Maan Lassilan tilalla monimuotoisuutta ylläpidetään myös hoitamalla uhanalaista Tuusulanjärven rantaniityn perinneympäristöä. Rantaniitty pysyy avoimena alueella laiduntavien niin ikään uhanalaisten lapinlehmien avulla. Toiminnassa hyödynnetään myös Tuusulanjärven hoitotoimenpiteistä aiheutuvia biomassoja täydennyslannoituksessa, minkä johdosta vesistöstä saadaan poistettua ylimääräisiä ravinteita ja hyödynnettyä ne tuotannossa.

Osuuskunnassa on neljä aktiivista tuusulalaista tuottajajäsentä sekä noin 220 ruokajäsentä. Osuuskunnan toiminta perustuu kumppanuusmaatalouteen, jossa tuottajat myyvät sadon suoraan ruokajäsenille ilman välikäsiä. Kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa ruoan tuotantoon ja osallistua sen kasvattamiseen talkoohengessä. Ruokajäsenille jaetaan viikoittain reilusti ja ekologisesti tuotettu satokassi.

- Motivaationa perustaa Oma Maa oli halu rakentaa paikallisiin resursseihin perustuvaa ruokajärjestelmää yhteisvoimin tuottajien, ja ekologista elämäntapaa arvostavien ihmisten kesken, kertoo Jukka Lassila, viljelijä ja Osuuskunta Oma Maan tuottajajäsen.

Toimintatapa lisää tietoisuutta ruoantuotannon ympäristövaikutuksista ja mahdollisuuksista vaikuttaa omilla valinnoilla kestävään maatalouteen. Oma Maa osoittaakin esimerkillisyyttä myös siinä, kuinka yrityksen toimintaperiaatteet pohjaavat vahvasti ympäristön ja luonnon hyvinvointiin.

Erityismaininta Oiva lähituote Oy:lle

Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 2014 alkaen. Päätökset palkinnon saajista tekee Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ympäristökeskuksen ohjausryhmän ehdotuksen pohjalta.

- Tänä vuonna saimme yhdeksän poikkeuksellisen hyvää palkintoehdokasta ja voittajan valinta oli vaikeaa. Ehdokkaiden määrä ja monipuoliset teot luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi olivat ilahduttavia, Reijonen ympäristökeskuksesta kertoo.

Voittajan palkitsemisen lisäksi myönnetään myös erityismaininta Oiva lähituote Oy:lle lampaiden laidunnukseen pohjautuvasta maisemanhoitotyöstä Tuusulassa ja Järvenpäässä. Oiva lähituote Oy:n Lammaskallion tilalla kasvatetaan kotimaisia alkuperäisiä lammasrotuja, jotka tekevät arvokasta maisemanhoitotyötä perinneympäristöjen säilyttämiseksi. Luonnonlaidunnus säilyttää harvinaista kasvillisuutta, erilaisia hyönteisiä ja linnustoa laajasti Tuusulan ja Järvenpään alueilla.

Lisätietoja:

- Ympäristöpalkinnosta:           ympäristönsuojelupäällikkö Tapio Reijonen, puh. 040 314 4727 ja ympäristösuunnittelija Annina Vuorsalo, puh. 040 314 4729, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

- Oma Maasta:                             Ruby van der Wekken, puh. 050 436 2171, toimisto@omamaa.fi

 

Kuvassa: Ympäristöpalkinnon jakotilaisuus 3.6.2022 Lassilan tilalla

 

Kuvassa: Jukka Lassila, viljelijä ja Osuuskunta Oma Maan tuottajajäsen. © Oma Maa

Takaisin