Sääksin uimarannalla Nurmijärvellä järvisyyhyä

26.06.2020

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on vastaanottanut viime päivinä poikkeuksellisen paljon ilmoituksia järvisyyhystä Nurmijärven Sääksjärven uimarannalta. Sääksjärvellä järvisyyhyä on esiintynyt ”aina”, mutta oireilmoitusten perusteella sitä on ollut viime päivinä (24.-25.6.2020) uimarannalla paljon. Järvisyyhyn aiheuttaa Cercaria ocellata –imumadon toukka, joka voi aiheuttaa uimareille uinnin jälkeen voimakasta ihon kutinaa.

Cercaria-toukat ovat vesilintujen loisia, ja kotilot toimivat niiden väli-isäntinä vedessä. Vapautuessaan kotiloista toukat voivat vesilinnun sijasta tunkeutua uimarin ihoon aiheuttaen voimakasta kutinaa ja näppylöitä. Kutina häviää yleensä muutamassa tunnissa, mutta näppylät säilyvät iholla pidempään. Erityisesti lämpiminä ja aurinkoisina kesäpäivinä toukkia poistuu kotiloista tuhansittain ja ne esiintyvät vedessä suurina parvina. Tunkeutuminen ihmisen ihoon on toukalta erehdys, eikä se pysty elämään siinä.

Uimari voi ehkäistä järvisyyhyä välttämällä uimista matalassa vedessä, menemällä uimaan laiturilta, käymällä suihkussa heti uimisen jälkeen tai kuivaamalla ihon uinnin jälkeen karhealla pyyhkeellä. Kutinaa voi lieventää apteekista saatavilla kortisonivoiteilla ja allergialääkkeillä. Oireet ovat kiusallisia, mutta järvisyyhy on kuitenkin vaaraton. Jos oireet tuntuvat sietämättömiltä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Yleensä järvisyyhy paranee itsestään ilman hoitotoimenpiteitä.

Ympäristökeskus otti torstaina 25.6.2020 valvontasuunnitelman mukaiset uimavesinäytteet. Niiden tulokset tulevat viimeistään tiistaina 30.6.2020. Näytteissä ei kuitenkaan näy järvisyyhyn aiheuttaja, vaan niissä tutkitaan suolistoperäiset enterokokit ja Escherichia coli -bakteerit. Ympäristökeskus tiedottaa uimavesituloksista Sääksjärven uimarannan ilmoitustaululla, sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi. Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta www.jarviwiki.fi.

Lisätietoja:
Terveystarkastaja Pia Gummerus, puh. 040 314 4722 tai etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin