Puita suojeluun Järvenpäässä ja Nurmijärvellä

20.12.2017

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta teki eilen 19.12.2017 myönteisen päätöksen kuuden tammen, yhden männyn ja yhden pylväskatajan suojelusta. Tammet ja mänty sijaitsevat Järvenpään Vanhankylänniemessä ja kataja Nurmijärven Valkjärven kylässä.

Puut suojeltiin luonnonsuojelulain 26 §:n nojalla luonnonmuistomerkeiksi. Lain mukaan puuryhmä, siirtolohkare tai muu vastaava luonnonmuodostuma, jota sen kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen, tieteellisen arvon tai muun vastaavan syyn vuoksi on aihetta erityisesti suojella, voidaan määrätä rauhoitettavaksi luonnonmuistomerkiksi.

Ympäristökeskuksen toiminta-alueella luonnonmuistomerkkien suojelupäätöksiä ei ole tehty yli kymmeneen vuoteen. Uuteen heräämiseen on vaikuttanut käynnissä oleva Suomi100 -hanke, jossa maanomistajia kannustetaan perustamaan suojelualueita omille mailleen.

Ympäristökeskuksen toiminta-alueella on nyt yhteensä 37 suojeltua luonnonmuistomerkkiä. Nurmijärvellä luonnonmuistomerkkejä on 13, Tuusulassa viisi, Keravalla kuusi, Järvenpäässä kymmenen ja Mäntsälässä kolme kappaletta.

Ympäristökeskus kannustaa kaikkia maanomistajia suojelemaan maillaan olevia merkittäviä puita tai muita luonnonmuodostumia. Suojelua haetaan hakemuslomakkeella, joka löytyy Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilta.

Lisätiedot: ympäristösuunnittelija Mia Honkanen, puh. 040 314 4729.

 

 

 

Takaisin