Ruokamyrkytykset ja valitukset elintarvikkeista

Ruokamyrkytyksen tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuumeilu. Ruokamyrkytyksen oireiden ilmaantuminen riippuu aiheuttajasta. Perinteisessä toksiinien aiheuttamassa ruokamyrkytyksessä oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta. Bakteerien (esim. salmonella, kampylobakteeri) tai virusten (esim. norovirus) aiheuttamat oireet ilmenevät usein vasta 2-5 päivän kuluttua ruokailusta.

Ruokamyrkytyksen syynä on yleensä riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, säilytys liian lämpimässä sekä käsittelyohjeen tai puhtauden laiminlyönti. Mikäli sinulla on epäily ruokamyrkytyksestä, ota viipymättä yhteyttä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen elintarvikevalvontaan. Elintarvikealan toimijalla on lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus viranomaiselle ruokamyrkytysepäilytapauksissa.

Ole yhteydessä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen elintarvikevalvontaan, mikäli  

  • olet ostanut elintarvikkeen, joka ei laadultaan tai muilta ominaisuuksiltaan (koostumus, makuvirhe, vieraat esineet tai aineet, pakkauksen eheys ja pakkausmerkinnät) täytä elintarvikemääräyksiä
  • huomaat myynti- tai tarjoilupaikassa elintarvikkeen turvallisuutta vaarantavia tekijöitä (mm. virheellinen käsittely, liian korkea säilytyslämpötila, epäsiisteys)

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen yhteystiedot

Voit myös  tehdä ilmoituksen ruokamyrkytyksestö sähköisessä ympäristöterveydenhuollon ilmoitusjärjestelmässä Ilppa sähköinen ilmoitus ruokamyrkytyksestä

tai lähettää meille tiedot sähköpostitse osoitteeseen ymparistokeskus@tuusula.fi

Lisätietoja  

Ruokavirasto