Haitalliset vieraslajit kuriin – tilaisuus vieraslajien torjunnasta Järvenpäässä 14.5.2019

06.05.2019

Kevät on edennyt nopeasti, ja monet haitalliset vieraskasvilajit, kuten lupiini ja jättipalsami ovat jo nostaneet päätään. Vieraslajien torjunnassa kannattaa olla valppaana juuri nyt ja ajoittaa niiden torjunta heti kasvukauden alkuun, jolloin kitkemistyö on huomattavasti helpompaa kuin myöhemmin kesällä.

Haluaisitko kuulla, miten espanjansiruetana, jättipalsami, jättiputki, ruttojuuri tai karhunköynnös tunnistetaan ja torjutaan? Tai mitä tulee ottaa huomioon torjuntatalkoiden järjestämisessä? Saat ajankohtaista tietoa vieraslajeista tiistaina 14.5.2019 klo 17 Järvenpää-talolla järjestettävässä Keski-Uudenmaan vieraslaji-illassa. Tilaisuudessa esitellään sekä vieraslajilainsäädäntöä että yleisempien lajien tunnistamista ja konkreettisia hävittämistoimenpiteitä. Ohjelmassa on myös asiaa verkostoitumisesta ja koulutuksesta – kaikesta siitä, mikä auttaa jokaista luonnonystävää työssä vieraslajien leviämistä vastaan.  Tilaisuus on maksuton, kaikille avoin yleisötilaisuus.

Vieraslajit ovat todellinen uhka luonnon monimuotoisuudelle, kertoo ympäristösuunnittelija Mia Honkanen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Honkasen mukaan vieraslajien torjuminen on tärkeää etenkin arvokkailla luontoalueilla, kuten lehdoissa ja kedoilla, jossa ne uhkaavat alkuperäisiä jo harvinaiseksi käyneitä kasvilajeja. Esimerkiksi jättipalsami on jo levinnyt laajalti Keski-Uudenmaan alueen jokivarsiin, jotka usein ovat kasvilajistoltaan juuri niitä edustavimpia alueita. Vieraslajien yksi vahvuus onkin voimakas leviämiskyky, jolloin ne syrjäyttävät helposti alkuperäistä kasvilajistoa, toteaa Honkanen.

Jokainen voi omilla toimillaan ottaa osaa vieraslajien torjuntaan. Muista hävittää pihaltasi kaikki haitalliset vieraslajit ja suosi puutarhassasi vain haitattomia kasvilajeja. Älä myöskään vie lähimetsiin tai ojanvarsiin puutarhajätettä, jonka mukana vieraslajit saattavat levitä eteenpäin. Mikäli intoa riittää, voi myös järjestää vieraslajitalkoita. Tärkeää on ilmoittaa kaikki vieraslajihavainnot eteenpäin tietoja kerääville tahoille.

Tilaisuuden järjestävät Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE-hanke ja Järvenpään kaupunki.

 

Lisätietoja:

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE-hanke: hankkeen vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä, puh. 044 3069 546, etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi/viekas-life

ympäristösuunnittelija Mia Honkanen (Keski-Uudenmaan ympäristökeskus), puh. 040 314 4729, etunimi.sukunimi@tuusula.fi, tavoitettavissa 13.5.2019 alkaen

www.vieraslajit.fi

Osoitteesta www.sll.fi/viekas-life/yhteystiedot-ja-media/  löytyy ladattavat, tiedotusvälineiden käyttöön tarkoitetut kuvat jättipalsamista, jättiputkesta ja keltamajavankaalista sekä Viekas LIFE -hankkeen ja EU LIFE -logot.

Takaisin