Tuusulan Häklin uimalammesta löydettiin lammikkomeduusoita

09.08.2018

Pitkä lämmin kesä on tuonut mukanaan yllättäviä ilmiöitä. Uimarit hieroivat silmiään viime viikonlopulla Häklin uimalammella Tuusulassa, kun vedessä uiskenteli pienenpieniä meduusoita. Lapset keräsivät niitä ämpäreihin, ja aikuiset ihmettelivät lajia. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus sai lukuisia kyselyitä asiasta ja tänään selvisi, että kyseessä on makeassa vedessä elävän lammikkomeduusan (Craspedacusta sowerbii) esiintymä. Dosentti Maiju Lehtiniemi Merikeskuksesta kertoo, että välillä meduusoja ei löydy ollenkaan näistä lammista ja välillä niitä voi esiintyä runsaina. Esiintyminen riippuu selvästi kesän olosuhteista.

Kyseistä meduusaa on löydetty Suomesta ensimmäisen kerran vuonna 1992 Lammin Evolta ja toisen kerran vuosina 1999 ja 2001 Tuusulasta Urheilupuiston uimalammesta. Risto Väinölän julkaisun (2002) mukaan kyseessä on Kiinasta lähtöisin oleva meduusalaji, jota esiintyy nykyisin Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa etenkin keinotekoisissa pienvesissä, louhos- ja sorakuopissa sekä puistolammikoissa. Suomessa tehdyt havainnot ovat tiettävästi pohjoisimpia luonnonvesistä tehtyjä. Väinölän mukaan äkilliset massaesiintymät ovat luonteenomaisia tälle lajille ja sen yksilöt voivat tuottaa kuivuutta kestäviä lepovaiheita. Tyypillisesti lämpimään loppukesään ajoittuvia meduusaparveiluja voi seurata useita meduusattomia vuosia. Meduusat voivat myös liikkua vesipatsaassa ylös ja alas eläinplanktonia etsiessään. Meduusat lamauttavat saaliinsa pienillä polttiaissoluilla, joista ei kuitenkaan ole haittaa ihmisille.

Meduusahavainnoista pyydetään ilmoittamaan vieraslajiportaaliin, osoitteeseen https://loydos.luomus.fi/forms/vieraslaji.

Lisätietoa lammikkomeduusoista löydät täältä.

Lisätietoa asiasta antaa vs. ympäristösuunnittelija Paula Luodeslampi, puh. 040 3144 740, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

Takaisin