Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto 2019 Keravalle kiertotalouskeskus Jalotukselle

05.06.2019

Keravalainen yhdistys Jalotus ry sai maailman ympäristöpäivänä 5.6. Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon ennakkoluulottomasta ja monipuolisesta kiertotalouden edistämisestä. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta palkitsi vuonna 2019 yrityksen tai yhteisön, joka on edistänyt toiminnassaan kiertotaloutta. Jalotus Upcycling Collective on Keravan kartanon alueelle avattu moderni kiertotalouskeskus ja kestävän elämäntavan yhteisö.

Kestävää elämäntapaa yhteisöllisesti

Idea arjen kiertotalouskeskuksesta syntyi tarpeesta tehdä kestävästä elämäntavasta helpompaa. Meidän mielestämme kestävään elämäntapaan on mahdollista siirtyä, kun kootaan ihmiset yhteen, ja aletaan yhdessä muuttaa tapojamme toimia, ajatella ja elää, kertoo Jalotuksen perustaja Anna Evilä. Olemme järjestäneet Keravan kartanolle palveluita, joilla jokainen voin vähentää arkensa ympäristövaikutuksia. Jalotuksessa toimii ohjattu, avoin ompeluverstas, puuverstas ja fillaripaja ja tavaralainaamo. Meillä on myös oma myymälä, jonka valikoimassa on laadukkaita ja ekologisia, pääosin kierrätysmateriaalista valmistettuja designtuotteita, Evilä kertoo.

Toiminnan takana on vahva ajatus yhteisöllisyydestä ja yhdessä tekemisestä. Kiertotalousyhteisössä on mukana monenlaisia toimijoita; yrittäjiä, vapaaehtoisia ja yhdistyksiä. Kaupungin palveluista toimintaan osallistuivat kansalaisopisto ja nuoriso- ja sosiaalipalvelut. Toimintamme on vasta alussa, mutta yhteistyössä eri tahojen kanssa järjestimme viime vuonna lähes 60 tapahtumaa, Evilä iloitsee.

Keravan kaupunki ja Sitra ovat mahdollistaneet Jalotuksen perustamisen vuoden kestävällä hankkeella. Kiertotalousyhteisön toiminta alueella on mahdollista myös jatkossa, sillä kaupunki on tehnyt Jalotuksen kanssa Keravan kartanosta hallinnointisopimuksen. Vastineeksi Jalotus varmistaa, että kartanon alue on tulevaisuudessakin avoin kaikille kuntalaisille. Yhteisön palvelut ovat kenen tahansa kuntalaisen käytössä omatoimisesti tai ohjatusti. 

Ympäristöpalkinnon saaja toimii esimerkkinä muille

Ympäristöpalkinnolla Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta haluaa kannustaa eri tahoja ympäristön kannalta esimerkilliseen ja ansiokkaaseen toimintaan. Saimme tänä vuonna kolme hyvää ehdotusta palkinnon saajasta, kertoo Tapio Reijonen ympäristökeskuksesta. Jalotus valikoitui saajaksi, sillä sen tavoitteena on olla arjen kiertotalouskeskustoiminnan edelläkävijä, johon uudet keskukset ja yhteisöt voivat tukeutua. Yhteisö antaa Sitran tukemana perustamisapua ja luentoja kiertotaloustoiminnasta kiinnostuneille kunnille, yhdistyksille ja yhteisöille. Tämä on meille tärkeää, sillä pyrimme vuosittain palkinnon saajaa valitessamme löytämään tekijöitä, jotka toimiva esimerkkinä muille, Reijonen kertoo.

Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 2014 alkaen. Palkintoraatina toimii Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ohjausryhmä, jonka ehdotuksesta lopullisen päätöksen tekee Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta. Aiemmin Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon ovat saaneet mm. Tuusulanjärven vesiensuojeluyhdistys ry, Mäntsälän kunnan päiväkoti Amanda ja keravalainen suutari- ja second hand -liike Kenkäkingi.

Lisätietoja

- ympäristöpalkinnosta ympäristönsuojelupäällikkö Tapio Reijonen, puh. 040 314 4727, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

- Jalotuksen toiminnasta Anna Evilä, anna.evila@jalotus.fi, www.jalotus.fi

 

Takaisin