Keski-Uudenmaan uimavedet melko lämpimiä, muutamilla rannoilla havaittiin sinilevää

03.07.2018

 

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 27.–28.6.2018 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimapaikoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Niiden määrät jäivät alle ohjearvojen, paitsi Nummisten Mustijoen uimapaikalla näytteessä havaittu Escherichia coli -pitoisuus ylitti toimenpiderajan. Rannalta otettiin uusintanäyte maanantaina 2.7.2018. Uusintanäytteen tulos oli 88 pmy/ 100 ml, mikä on selkeästi alle toimenpiderajan 1000 pmy/100 ml. Uusintanäytteen perusteella myös Nummisten uimarannan vesi on uimakelpoista.

Vesistöjen lämpötilat olivat jo suomalaisittain melko lämpimiä, keskimäärin noin 19 ˚C. Lämpimintä vettä oli Tuusulan Häklin lammessa, jossa mittaustulos oli 21,3˚C. Kylmintä oli Mäntsälässä Saaren ja Hautjärven uimarannoilla, joiden veden lämpötila oli 16,8 ˚C.

Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä Tuusulanjärvessä sekä Tervenokan että Vanhankylän uimarannoilla runsaasti. Tuusulan Rusutjärvellä sinilevää oli vähän, samoin Onkimaan uimarannalla Isojärvellä Mäntsälässä.

Nurmijärven Sääksjärven uimarannalta on aiempien vuosien tapaan tullut muutamia valituksia järvisyyhystä. Järvisyyhyä voi estää menemällä uimaan laiturin päästä, käymällä suihkussa uinnin jälkeen ja kuivaamalla iho huolellisesti pyyhkeellä.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Pia Gummerus, puh. 040 314 4722, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin