Uimavedet hyvälaatuisia Keski-Uudenmaan EU-rannoilla

13.06.2018

Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet otettu

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus otti 7.6.2018 kauden ensimmäiset uimavesinäytteet. Uimavesien mikrobiologinen laatu oli hyvä ja vesi täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Näytteistä tutkittiin sekä suolistoperäiset enterokokit että Escherichia coli -bakteerit. Rannoilla ei havaittu sinilevää.

Uimavesinäytteiden yhteydessä havainnoidaan myös vedessä näkyviä jätteitä, kuten öljymäiset ja tervamaiset aineet sekä kelluvat materiaalit (kumi, lasi- ja muovipullot) sekä sinilevien (syanobakteerien) määrää asteikolla 0 (ei havaittu), 1 (havaittu vähän), 2 (havaittu runsaasti) tai 3 (havaittu erittäin runsaasti). Näytteet otettiin EU-uimarannoilta eli yli sadan päivittäisen kävijän rannoilta.

Rannat joilta näytteet haettiin ja mitatut veden lämpötilat:

Järvenpää: Tervanokan uimaranta 13,6 °C

Mäntsälä: Saaren uimaranta 14,9 °C, Keravan järven ranta 12,6 °C

Nurmijärve: Tiiran uimaranta 15,8, °C Sääksjärven uimaranta 16,4 °C

Tuusula: Häklin lampi 17,3 °C Rusutjärven ranta 15,6 °C, Urheilukeskuksen lampi 17,9 °C

Näytteenottopäivänä ilma oli Mäntsälässä aurinkoinen ja tuulinen, muilla paikkakunnilla sää oli pilvinen ja tuulinen. Tuulisuus on saattanut vaikuttaa mitattuihin lämpötiloihin.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus valvoo vedenlaatua uimakauden aikana

Ympäristökeskus ottaa näytteet toiminta-alueensa uimarannoilta vähintään kolme kertaa uimakauden 15.6. - 31.8.2018 aikana. EU-rannoilta näytteet otetaan neljä kertaa kesän aikana.

Ympäristökeskus valvoo uimarantojen vedenlaatua Keski-Uudellamaalla seuraavilla rannoilla:

Tuusula: Urheilukeskuksen lampi, Häklin lampi, Rusutjärven ranta, Kellokosken joenranta, Jokelan pohjavesilammen ranta

Järvenpää: Tervanokan uimaranta, Vanhankylänniemen uimaranta

Mäntsälä: Hautjärven ranta, Levannon ranta, Saaren ranta, Keravan järven ranta, Nummisten ranta, Onkimaan ranta, Sälinkään ranta, Sahajärven ulkoilualueen ranta

Nurmijärvi: Vaaksin uimapaikka, Herusten uimapaikka, Valkjärven Tiiran uimaranta, Valkjärven Lähtelän ranta, Sääksjärven uimaranta, Sääksjärven Röykän uimapaikka

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Uimavesien vedenlaadusta tiedotetaan Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi. Uimavesitulokset löytyvät myös uimarannoilta. Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta www.jarviwiki.fi.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Tapio Multanen, puh. 040 314 4720 tai etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

Takaisin