Uimavesien laatu Keski-Uudenmaalla heinäkuussa 2011

13.07.2011

Uimavesinäytteet

Heinäkuun ensimmäiset uimavesinäytteet otettiin Tuusulan kunnan, Järvenpään kaupungin ja Mäntsälän kunnan alueilta 7.7.2011 EU-uimarannoiksi (eli yli 100 kävijää vuorokaudessa) luokitelluilta rannoilta. Näytteet otettiin Tuusulan kunnan alueella Urheilupuiston, Häklin sekä Rusutjärven uimarannoilta. Järvenpään uimavesinäyte otettiin Tervanokan uimarannalta. Mäntsälän kunnan alueelta näytteet otettiin Saaren uimarannalta sekä Keravanjärveltä Mäntsälän kunnan uimarannalta. Näytteistä tutkittiin suolistoperäiset enterokokit ja Escherichia coli -bakteerit. Kaikki tutkitut uimavedet täyttivät Sosiaali- ja terveysministeriön asettamat laatuvaatimukset eli olivat laadultaan hyviä. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat 21 ja 25 asteen välillä.

Veden laatu arvioidaan myös aistinvaraisesti

Uimarannan valvontakäynnillä arvioidaan vedenlaatua myös aistinvaraisesti. Huomiota kiinnitetään mm. veden väriin, mahdolliseen öljyn ja fenolin hajuun, veden vaahtoamiseen, kelluviin roskiin ja sinilevien massaesiintymiseen. Sinileviä tarkkaillaan uimavesinäytteiden ottamisen yhteydessä. Jos sinilevää havaitaan, asetetaan uimarannalle varoituskyltti.

Näytteenottokierroksella 7.7. sinilevää havaittiin vähän Mäntsälässä Saaren uimarannalla, Tuusulanjärvellä Tervanokan uimarannalla ja Tuusulassa Rusutjärven uimarannalla sinilevää on vähän. Tuusulan Urheilupuiston ja Häklin uimarannoilla levää on ajoittain enemmän ja rannoille on asetettu varoituskyltit. Uintikieltoa rannoille ei aseteta levän esiintymisen vuoksi. Levän esiintyminen voi vaihdella nopeastikin tuulen ja sateen vaikutuksesta

Osa sinilevistä on myrkyllistä. Sinilevien tuottamat myrkyt ovat voimakkaita hermo-, maksa- tai solumyrkkyjä. Kyseiset levät voivat aiheuttaa myös ruoansulatuskanavan oireita, kuumetta sekä ihon, silmien, korvien, nielun ja hengitysteiden ärsytysoireita.

Sinilevää havaitessasi:

  • Älä käytä järvivettä juomavetenä, ruuanlaittoon, astioiden tiskaukseen tai sellaisenaan syötävien kasvinosien suoraan kasteluun.
  • Älä käytä järvivettä pesu- tai löylyvetenä. Varsinkin löylyvetenä käyttäminen voi uusimpien tutkimustulosten mukaan olla hyvin haitallista.
  • Älä ui, jos vedessä on runsaasti sinilevää. Vähäiseenkin levän määrään tulee suhtautua varovaisuudella ja uimisen jälkeen tulee käydä suihkussa.
  • Vältä lasten ja kotieläinten uimista sinileväisessä vedessä, sillä levien joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Luonnonlinnut voivat levittää ulosteidensa välityksellä järvisyyhyä. Järvisyyhy ilmenee ihon kutiamisena ja iholle nousevina näppylöinä. Ihmiselle se on vaaraton, mutta kiusallinen. Voimakas kutina häviää muutamassa tunnissa, mutta näppylät vasta viikon kuluttua. Uimista ruohikkoisessa rantavedessä on vältettävä, sillä järvisyyhyä aiheuttavat imumadon toukat esiintyvät juuri siellä. Järvisyyhyä ei tutkita erikseen uimavesistä, mutta ympäristökeskus tiedottaa varoituskyltein rannoilla ilmenevästä järvisyyhystä kuntalaisten antamien tietojen perusteella.

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus tiedottaa kesällä 2011 uimavesien laadusta Internet-sivuillaan (www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi) sekä paikallislehdissä. Tulokset viedään rannoille myös kirjallisina.

Lisätietoa

Elintarviketarkastaja Tarja Pilvilä, puh 040 314 2255 tai  tarja.pilvila(at)tuusula.fi (paikalla 18.7.2011 alkaen), elintarviketarkastaja Tuula Ylönen (paikalla 4.7.-18.7.2011 ja 7.8.2011 alkaen), puh 040 314 4723  tai   tuula.ylonen(at)tuusula.fi  sekä terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka p. 040 314 4711 (paikalla 18.7.2011 alkaen).

Takaisin