Säästöä päästöissä ja taloudessa - Keski-Uudenmaan kunnat tekevät ilmastotyötä

25.05.2011

Keski-Uudenmaan kuntien ilmastotyö on synnyttänyt kasvavan joukon hankkeita ja toimenpiteitä rajoittamaan kuntien kasvihuonekaasupäästöjä. Kun päästöt vähenevät, myös taloudessa syntyy säästöä.

Keravan kaupunki investoi uuteen valaistustekniikkaan

Keravan kaupunki vaihtaa vuoteen 2015 mennessä 5 500 elohopeavalaisinta uutta tekniikkaa sisältäviin valaisimiin. Uudet valaistustekniikat, kuten led-valaisimet vähentävät energiankulutusta, mutta myös parantavat kaupungin katuvalaistusta. Kunnossapitopäällikkö Aki Mäkirinta Keravan kaupunkitekniikasta arvioi, että katuvalojen uusimisella kaupunki säästää energiaa noin 30 - 40 %. Säästö on puhdasta taloudellista säästöä, sillä Keravan kaupungin 1960 - ja 1970 -luvuilla asennettu katuvalaistus on muutenkin uudistuksen tarpeessa, muistuttaa Mäkirinta. Valaistuksen uusiminen tulee maksamaan kaupungille 1,4 miljoonaa euroa.

Mäntsälän kunnan kiinteistössä säästettiin energiaa

Mäntsälän kunta teki vuonna 2007 kuudessa merkittävimmässä kiinteistössään energiakatselmukset. Niiden pohjalta toteutettiin energiaa säästävät ja tehostavat toimenpiteet. Eniten muutoksia tehtiin nesteiden ja ilman virtaamiin sekä toimintojen säätöihin ja ohjauksiin. Tehtyjen toimenpiteiden ansiosta Mäntsälän kunta vähensi kasvihuonekaasupäästöjään kahden vuoden aikana noin 260 tonnia. Tämä vastaa noin 33 kierrosta maapallon ympäri henkilöautolla. Taloudellista säästöä syntyi kahdessa vuodessa noin 70 000 euroa. Tulokset ovat vähintäänkin tyydyttävät ja vahvistavat uskoa hankkeen kannattavuuteen, arvioi tilapäällikkö Jukka Nissinen Mäntsälän kunnasta. Jos aikoo säästää, täytyy olla myös valmis investoimaan, jatkaa Nissinen.

Vertaisesimerkkejä kotitalouksille 3T-hankkeessa

Keski-Uudenmaan kuntien yhteinen 3T-hanke (tunnista, tiedosta, tehosta) tähtää energian säästöön ja tehostamiseen yksittäisissä talouksissa. Hankkeeseen on vaittu pilottiperheitä, jotka voivat seurata energiankulutustaan reaaliaikaisilla mittareilla. Perheille on mm. asennettu ilmalämpöpumppuja ja aurinkokeräimiä, tehty lämpökamerakuvauksia tai toteutettu rakenteellisia energiakartoituksia. Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on neuvoa ja innostaa energiansäästöön tuomalla esille hyviä vertaisesimerkkejä. Lisätietoa 3T-hankkeesta löytyy osoitteesta www.3T-hanke.fi

Lisää esimerkkejä ilmastotyöstä

Lisää esimerkkejä Keski-Uudenmaan kunnissa käynnistyneistä hankkeista ja toimenpiteistä löytyy Keski-Uudenmaan ilmastokatsauksesta. Juuri ilmestynyt katsaus on ensimmäinen laatuaan. Jatkossa ilmastokatsaus ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, ja se seuraa ilmastotyön etenemistä alueen kunnissa. Tavoitteet ja toimenpiteet ilmastotyölle on asetettu kuntien viime vuonna hyväksymässä ilmasto-ohjelmassa.

Lisätietoja: projektikoordinaattori Tapani Hänninen, puh. 040 3144 719, tapani.hanninen@tuusula.fi

Takaisin